Blind getrouwd, lang geleden…

“Liefste Oom, ik voel me het gelukkigste wezen dat ooit heeft bestaan. Hij is een engel en zijn hartelijke genegenheid voor mij is waarlijk ontroerend.” Dat schreef de jonge Engelse koningin Victoria kort na haar huwelijk in 1840 vanuit Londen naar haar oom in Brussel, onze eerste koning Leopold I. Niet voor de hand liggend, denk je? Wel, een bezoekje aan het gezellige Duitse stadje Coburg in Noord-Beieren kan klaarheid scheppen.

Coburg is vandaag een historisch stadje met vele vakwerkhuizen, maar ook de voormalige residentiestad van de hertogen van Sachsen-Coburg-Gotha die door hun slimme huwelijkspolitiek hun dochters en zonen uitstuurden naar alle Europese vorstenhuizen.

Eén van die telgen was Leopold, die als 8ste kind van hertog Franz Friedrich Anton, geboren werd in Coburg en er zijn jeugd doorbracht in kasteel Ehrenburg.  In 1816 huwde hij met de Britse kroonprinses Charlotte. Maar Charlotte stierf kort daarna in het kraambed bij de geboorte van haar eerste kind, dat ook doodgeboren werd. Leopold bleef verweesd achter en zag zijn kans op de Britse troon in rook opgaan.
Maar zijn kansen keerden toen België in 1830 onafhankelijk werd en naar een koning op zoek was. Leopold werd door alle Europese grote mogendheden met een meerderheid van stemmen verkozen tot eerste koning der Belgen op 21 juli 1831. Hij was dan ook een geboren diplomaat, die ervan overtuigd was dat een goede verstandhouding tussen de Europese vorstenhuizen belangrijk was. Onvermoeibaar was hij  in de weer om zijn familieleden uit te huwelijken aan vorsten en potentiële kroondragers. Zelf huwde hij een jaar na zijn troonsbestijging met Louise-Marie van Orléans, de dochter van de Franse koning Louis-Philippe I en haalde zo de vriendschapsbanden met Frankrijk aan.

De voornaamste zet van Leopold I op het schaakbord van de Europese diplomatie was wellicht zijn bemiddeling in het huwelijk van zijn nichtje Victoria, die in 1837 haar oom William IV opvolgde en zo op 18-jarige leeftijd koningin van het Verenigd Koninkrijk werd. Ze was toen nog ongehuwd.
Toen ze na 3 jaar regeren nog steeds alleen was, vond haar entourage het stilaan tijd dat er een huwelijk werd gearrangeerd. Haar oom Leopold maakte er werk van en schoof zijn neef Albert van Saksen-Coburg-Gotha naar voor.  Albert, die ook een neef was van Victoria, werd geboren op Kasteel Rosenau in Coburg. Hij werd haar soulmate en ook haar belangrijkste raadgever. Maar het noodlot sloeg toe en haar man overleed jong aan buiktyfus op 42-jarige leeftijd. De koningin was ontroostbaar en hulde zich tot haar dood in zwarte kledij. Ze bleef ook regelmatig Coburg bezoeken waar de roots van haar man lagen. Samen kregen ze 9 kinderen. Toen Victoria op 82-jarige leeftijd overleed, had haar familie zich, ten gevolge van haar huwelijkspolitiek over heel Europa verspreid.

Ben je geboeid door deze verhalen uit lang vervlogen tijden, check onze website onder Busreizen : 4 dagen Oberfranken – Coburg.
Coburg was jarenlang het rendez-vous van de Europese aristocratie en het centrum van het hertogdom Saksen-Coburg-Gotha.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *